Weaning

5 nejdůležitějších témat

 

Načasování

Začít s pevnou stravou je obecně nejlepší v 6 měsících věku miminka. Je ale velmi dobré řídit se také tzv. znaky připravenosti miminka. Jakmile miminko dosáhne určité vývojové fáze, znamená to, že jeho trávicí ústrojí je připraveno na přijímání jídla. Naopak nezralé trávicí ústrojí, do kterého začneme dodávat pevné látky, bude mít velmi pravděpodobně potíže s procesováním potravy a to může přivodit mnohé problémy, jako je zácpa, alergie, narušení spánkových rytmů a další.

Základní projevy připravenosti, kterých si můžete u miminka všimnout:

1. Miminko je schopné sedět samostatně, maximálně s jemnou podporou (jako například v krmicí židličce)

2. Je jídlem velmi zaujaté.

3. Ztráta tzv. efektu potahování jazýčku.

4. Již umí „pinzetový úchop“.

Pomodoro

Chuť

Období přechodu z mléka na pevnou stravu je pro miminko to nejzásadnější nejen z hlediska zdraví, ale i vztahu k jídlu, který se s námi drží celý život. Pevné jídlo je pro dítě zcela novým chuťovým vjemem. Nadšení, které v miminku vzbudí první jídla, která ochutná, ovlivní apetit do jeho příštích několika let. Na konzultacích doporučuji rodičům, aby nepředstavovali pouze jídla se sladkou tendencí, ale zkoušeli hned od začátku různorodé chutě, dokonce i kyselou, jako je například pyré z kysaného zelí a avokáda, protože to buduje pozitivní vztah ke všem chutím a děti pak nemají pouze sladké preference.

Velikost jídla, tvar a struktura

Ačkoliv je každé dítě individuální, doporučuji miminku nejpozději okolo 9m představit alespoň čas od času jídlo v podobě fingerfoodu.

Jistě se může stát, že některé miminko fingerfood odmítá. Jiné miminko bude stejně tak odmítat lžičku. Obvykle střední cesta je ta nejlepší :) Já osobně jsem velkým fanouškem kombinované metody, to znamená „někdy blw, někdy lžička“.

Jídlo by mělo být tvarově a velikostně velmi podobné „ukazováčku“. Tato velikost umožní miminku snadné uchopení a kousání. 

Textura jídla by měla být velmi jemná, takže by mělo být tepelně zpracované tak, aby bylo pro dítě do pusy naprosto měkké, například mrkev, batáta nebo cuketa jsou vhodné grilované, ideálně namazané zdravým tukem, jako je ghí, kokosový olej apod. U okurky salátovky by se měla používat pouze vnitřní jemná část.

Takto křehké jídlo dítě velmi často rozmáčkne ještě v ručičce při přesunu do pusy a jídlo se mu bude velmi lehce rozmělňovat v puse, takže to zajistí maximální bezpečnost při jedení.

Živiny

Jakmile miminko začne s přechodem na pevné látky, jeho organismus začne projevovat potřebu konkrétních živin, minerálů a vitamínů, především těch, které nemůže získávat z mateřského nebo umělého mléka, což je hlavně železo a zinek. Tyto dva minerály jsou zásadní a rozhodující pro správný vývoj a růst těla a také pro vývoj mozku. 

Alergie

Když máte alergii na jídlo, znamená to, že váš imunitní systém vyhodnotí protein v konkrétním jídle jako něco škodlivého, a to způsobí reakci imunitního systému v podobě vylučování protilátek (IgE).

Příště když sníte třeba jen malé množství tohoto jídla, tyto IgE protilátky to okamžitě poznají a uvědomí váš imunitní systém, který ihned začne vylučovat chemickou látku zvanou histamin, ale také další druhy látek, které začnou kolovat vaším krevním oběhem, a to způsobí alergickou reakci. 

  • Metoda

    Způsob expozice jídla probouzí v dítěti chuť k jídlu a má dopad i na pozdější měsíce. Máte možnost zvolit blw metodu (baby-led-weaning), metodu na lžičku, anebo kombinaci.

  • Načasování

    Moment, kdy přejdete od pyré na finger food, je hlavní „game-changer“. Není to pravidlo u všech, ale může se u mnoha dětí stát, že když jsou krmena pyré na lžičku déle než do 9m, odmítají pak dlouhou dobu, někdy i ve dvou letech, celé kousky jídla a negativně to ovlivňuje jejich chuť jídlo objevovat a jíst. Dbejte proto u krmení na lžičku na to, abyste ve správnou dobu přešli na tzv. hrudkovité pyré a později na finger food.

  • Důvěra

    I když má dítě teprve 6m a krmíte pyré na lžičku, vždy nechte dítě, aby určovalo množství jídla, které sní. Systém posazení se před dítě a krmení lžičku po lžičce, až dokud je miska prázdná, je v současnosti jeden z nejzastaralejších způsobů krmení. Důvěřujte tělu dítěte, které ví přesně, kdy má dost, i když toho podle vás snědlo málo. Rodič má být ten, kdo nabídne zdravé jídlo v pravidelných intervalech, ale dítě by mělo určovat, kolik toho sní.

  • Trpělivost

    Určitě se během období přechodu na pevnou stravu setkáte u svého dítěte s tím, že bude odmítat mnoho potravin. A často se vám může zdát, že „tohle mu prostě nechutná a nezačne to mít rád“. Myslete vždy na to, že podle studií bývá při zavádění nové chuti nebo jídla úspěšný někdy až 15. pokus. Servírujte novou potravinu spolu s tím, co už dobře zná a má rád, a nepřestávejte ji zavádět i přesto, že se jí zprvu ani nedotkne.

  • Společně

    Jezte jako rodina společně.
    Dětský apetit velmi ovlivňuje to, že vidí celou rodinu jíst pospolu. Když rodina usedne ke stolu a začne jíst, dítě se stává součástí toho procesu a má možnost sledovat ostatní členy a přirozeně je napodobovat. Pokud jako rodina nemáte možnost se denně potkat u společného jídla, vytvořte si tento rituál s dítětem vy.