Kořenová polévka

Recept na tuto enormně lahodnou a zároveň velmi rychlou polévku mi původně poradila moje velmi dobrá kamarádka, Simona. Když mi o něm poprvé povídala do telefonu, zcela nevysvětlitelně jsem zrovna v tu chvíli před sebou na lince měla, krom brambory, položené suroviny přesně tak, jak je do telefonu vyjmenovávala. Už nevím, jaký recept jsem chtěla tehdy vařit já, ale vzpomínám si, že její nápad mě natolik zaujal, že jsem uvařila ten její. A byl to hit!

S malou obměnou jsem polévku lehce replikovala a výživově přizpůsobila vaření pro malé děti, což v tomto případě znamenalo, že jsem zeleninu nesmažila na průmyslovém oleji, ale na ghí, polévku jsem nezahušťovala a nepoužila jsem kupovaný bujon, ale domácí dlouho tažený vývar z kostí. Výsledek byl... famózní.

Čím kořenová zelenina pečuje o bříška miminek?

Kořenová zelenina je jednou z nejzdravějších zelenin, které můžete svému miminku nabídnout, protože obsahuje zástup vitamínů a minerálů. Kombinací s ghí, které působí proti zácpě, a s vývarem z kostí, který přidá do polévky tuny kolagenu a látek zajišťujících správné trávení, dosáhnete v jedné porci jídla naprosté dokonalosti ve fungování metabolismu svého miminka.

RECEPT

Vhodné od 7 m+

2 dětské porce a 3 dospělé porce

Doba přípravy: 45 minut

Ingredience

2 lžíce ghí

2 menší mrkve (oloupané, nakrájené na kolečka)

1 menší petržel (oloupaná, nakrájená na kolečka)

1/4 malého celeru (oloupaného, nakrájeného na hranolky)

2 malé brambory (oloupané, nakrájené na malé kostičky)1 lžička drceného kmínu

500 ml vývaru z kostí

500 ml vody

sůl (12m+)

Postup

  1. Na středním plameni zahřejte ghí, což bude trvat zhruba dvě minuty.
  2. Přidejte mrkev, petržel, celer a bramboru, posypejte kmínem a za pravidelného promíchávání 5 minut restujte.
  3. Jakmile se zelenina rozvoní, zalijte vývarem a vodou. Zamíchejte, přiklopte pokličkou a na středním ohni vařte zhruba 35 minut do změknutí zeleniny. U dětí starších 12 měsíců můžete 5 minut před koncem dochutit polévku špetkou soli.

Tip

Nejmenším dětem zeleninu vidličkou rozmačkejte.