Ingredience

Zdravé tuky

Zdravé tuky

Zdravých tuků se nemusíte ve stravě svého miminka vůbec bát.
Je velmi důkladně prozkoumáno a také otestováno na milionech miminek a batolat po celém světě, že zdravé tuky jsou jednou ze základních složek spokojenosti bříška miminek, co víc, jsou klasifikovány jako nepostradatelná složka jídelníčku dětí, aby jejich organismus a činnost trávení fungovali na 100%.

PROČ JSOU ZDRAVÉ TUKY TAK BEZKONKURENČÍ?

Poskytují tělu miminka dlouhodobý pocit nasycení.

Podporují funkci mozku miminka a chrání jeho vnitřní orgány.

Předcházejí zácpě.

Mají ničím nenahraditelnou schopnost pomáhat vstřebávat vitamíny a živiny z potravy do těla.

Průmyslovým olejům se v dětské stravě zcela vyhněte.

 

Problémem průmyslových olejů jako je řepka, kukuřice, hroznový olej, sójové boby, řepa, slunečnice a zelenina, je, že během výroby jsou tyto oleje vystaveny působení enormního tepla, světla, kyslíku a velmi často i chemikálií. Dokážete si představit, jaké síly, tlaku a horka je zapotřebí, abyste vytlačili olej z hroznového semínka nebo kukuřice ? Srovnejte to s olivou, která je plná oleje už při jemném tlaku prstu. Předtím, než průmyslový olej dorazí na vaší pánev, je silně oxidován a konzumace oxidovaných olejů je zodpovědná za řadu současných onemocnění dětí, zánětlivých stavů, vysokého cholesterolu a mnoho dalšího.

Jak můžeme průmyslové oleje nahradit?

Jednou z prvních věcí, které své klienty ve vaření dětem učím, je najít vhodné náhrady za průmyslové oleje.

Vyměňte průmyslové oleje ve vaši kuchyni za olivový, kokosový nebo ghí. Olivový olej se dá použít do mnoha zeleninových pyré pro miminko, kokosový olej je výtečný doprovod k palačinkám, vajíčkovým omeletám nebo ovesným lívancům, a ghí je geniální do všeho ostatního, od polévek, omáček, masových pokrmů, až po pomazánky nebo dipy.

Kontrolujte pečlivě etikety na potravinách, které kupujete v obchodě, jako jsou sardinky, konzervovaná zelenina, různé druhy pamlsků pro děti apod. Zajímejte se především o kolonku "Složení". Velmi často jsou technologicky upravená jídla v nálevech ze slunečnicového nebo řepkové oleje. Tomu se snažte maximálně vyhnout.

Tip

Možná si teď říkáte, že kupování ghí by vás vyšlo příliš draho oproti např. slunečnicovému oleji a já bych se vůbec nedivila, protože to byla první věc, kterou jsem řešila, když jsem chtěla zcela upustit od technologických olejů. Kvůli vysoké ceně ghí v obchodech jsem si pořídila pomalý hrnec Crock Pot, ve kterém si pravidelně ghí připravuji sama doma. Je to velmi pohodlné a jednoduché, navíc každý týden je v různých řetězcích akce na máslo, které se dá koupit i za 21,- a já si tak vyrobím za sto korun litr ghí, a jsem na nejvyšší míru spokojená a můj syn i celá rodina zdravá.

Luštěniny

Luštěniny

Miluji luštěninové pokrmy pro děti, jako například pyré z batáty a červené čočky nebo fazole s řasou nori, a také můj syn je měl jako miminko velmi rád. Je to úžasný zdroj proteinu, vlákniny, železa, hořčíku a vitamínu B. Aby se ale všechny tyto živiny co nejvýrazněji vstřebaly do organismu, vyžadují luštěniny precizní očištění předtím, než se konzumují, jinak se absorpce živin do těla sníží. Vaše miminko můžete s luštěninami poprvé seznámit v období 8 měsíců. Bílé fazole nebo červená čočka jsou skvělá volba.

Při vaření luštěnin, například fazolí, máte na výběr mezi čerstvými nebo těmi v plechovce. Chápu maminky, které radši sáhnou po těch v plechovce, protože doba jejich vaření je mnohdy kratší o více než půl hodiny, jen jsou luštěniny z plechovky hůře stravitelné, protože při přípravě nebyly dlouho namáčené a čištěné, což si u čerstvých luštěnin můžete osobně pohlídat.

Jak na odmočení luštěnin, fazolí a zrn?

Budete potřebovat:

  • Teplou vodu
  • Citronovou šťávu nebo ocet

Postup

  1. Nasypejte zvolené luštěniny, fazole nebo zrna do většího cedníku a pod teplou tekoucí vodou důkladně opláchněte.
  2. Přesuňte do keramické nebo skleněné mísy a zalejte novou teplou vodou. Nyní přidejte ocet nebo citronovou šťávu. Zhruba 1 polévkovou lžíci na šálek luštěnin.
  3. Zamíchejte, přikryjte pokličkou a nechejte 12 - 24 hodin na lince.
  4. Před vařením luštěniny slejte a znovu propláchněte pod tekoucí vodou. Vařte v nové vodě.