Teplá chia kaše

Chia semínka patří do kategorie superfood a já osobně jej řadím na seznam prvních 10 surovin, které by mělo miminko dostat hned v začátcích weaningu neboli přechodu od mateřského mléka k jídlu.

Udržují trávicí trakt miminka ve skvělé kondici a předchází zácpám, velmi častému problému, který bývá pro miminka mnohdy velmi bolestivý a frustrující.

ČÍM CHIA PEČUJÍ O BŘÍŠKA MIMINEK?

Chia pomáhají načerpat do střev vodu, protože mohou absorbovat 9–12násobek své hmotnosti. Když se voda pomocí chia dostane do trávicích orgánů miminka, nebude stolička tak suchá a tvrdá, což usnadní její průchod. Pozor! Mnoho maminek dává svým dětem chia semínka, a přesto bez účinku. Je to tím, že pokud nejsou chia předem namočená, mají zcela opačný efekt, a to ten, že se dostanou do střev a vodu čerpají z nich, takže je ještě více vysuší. Je tedy nutné chia semínka předem vždy namočit do vody v poměru 1 : 10 a nechat alespoň 20 minut, ale klidně i přes noc, odstát, čímž vznikne hustý gel, který se může použít do mnoha kaší, jogurtů nebo smoothies.

RECEPT

Vhodné od 6 m+

2 dětské porce

Doba přípravy: 10 minut (plus 20 minut namáčení chia semínek)

Ingredience

3 lžíce chia semínek

100 ml kvalitního kokosového mléka

1 lžíce strouhaného kokosu

1 špetka skořice

1 banán

Postup

  1. Nejprve si připravte gel z chia semínek. Asi 20 minut před vařením nebo večer před spaním zalijte chia semínka v poměru 1:10 vlažnou vodou a zamíchejte. Po 5 minutách ještě jednou promíchejte, aby chia nasákla vodou rovnoměrně. Nechte stát na lince nebo vložte do lednice.
  2. V rendlíku zahřejte kokosové mléko s kokosem. Jakmile dosáhne bodu varu, snižte plamen a vařte 5 minut, aby kokos změknul.
  3. Pak přidejte gel z chia semínek, špetku skořice a další 3 minuty míchejte do zhoustnutí. Jakmile je kaše hustá podle vašich představ, odstavte ji ze sporáku.
  4. Hřbetem vidličky rozmačkejte banán na jemné pyré a přelijte ho chia kaší.