Omeleta z banánu a žloutku

Přestože preferuji konzumaci celých jídel, v případě vajíčka doporučuji u mladších miminek podávání pouze vaječných žloutků. Žaludek miminek je malý a potřebuje co nejhustší stravu. Navíc alergie a citlivost se nacházejí právě ve vaječném bílku.

Dlouhou dobu panoval ve stravování mýtus, že vajíčka není dobré konzumovat často, protože obsahují cholesterol, který škodí cévám a srdci. Ve skutečnosti ale existují cholesteroly dva, ten, který máme v těle a musíme si hlídat jeho hladinu, a pak cholesterol obsažený ve stravě, který je naopak pro naše tělo velmi potřebný.

 

ČÍM VAJÍČKO PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK?

Jednou ze základních věcí, proč je vajíčko pro miminka nejen prospěšné, ale také velmi potřebné, je právě obsah zmiňovaného cholesterolu. Cholesterol má funkci posilování střevní stěny, což u malého miminka jehož trávicí ústrojí se od základu vyvíjí, způsobí, že funguje jako stavební kámen, který připravuje malé trávicí ústrojí pro pevné látky. Proto také doporučuji zavést vajíčko jako jedno z prvních potravin při přechodu od mléka k jídlu.

RECEPT

Vhodné od 6 m+

1 dětská porce

Doba přípravy: 10 minut

Ingredience

1 lžička kokosového oleje, tekutého

1 žloutek z vejce nejvyšší kvality, od slepic s volným výběhem

1 menší zralý banán

 

Postup

  1. Na nepřilnavé pánvi pomalu rozehřejte kokosový olej.

  2. Rozmíchejte vaječný žloutek s rozmačkaným banánem. Malou naběračkou směs rozprostřete na pánvi a pečte dozlatova nejprve z jedné strany, pak opatrně obraťte.

  3. Jakmile je omeleta z obou stran opečená, přesuňte na prkénko, nakrájejte na malé kousky o velikosti ukazováčku a podávejte jako finger food.

Tip

Hmota banánu a vajíčka je křehká a může se při obrácení trhat. Je proto dobré používat lívanečník, anebo tvořit menší, zhruba 1 cm tlusté malé lívanečky, a nechat vždy propéct zhruba dvě/tři minuty, dokud se nevytvoří zlatavá krusta, a poté obrátit.