Kešu máslo pro miminka

Ořechy bývají ve stravě miminek zavrhovány z důvodu obav o dušení, kvůli čemuž je rodiče dávají poprvé dětem často až okolo třetího roku věku, a já se tomu vůbec nedivím, protože celé ořechy jsou pro miminka a batolata vážně riskantní. Na druhé straně, ořechy jsou do 12 měsíců miminka velmi důležité, a to nejen proto, že je to jeden z top alergenů a je velmi dobré jej do jednoho roku imunitě představit, ale také pro jejich unikátní nutriční složení, jako je především železo, zinek a cholin, což jsou tři nejzásadnější živiny, které miminko v prvním roce života vyžaduje v obrovských dávkách. Je proto velmi dobré hledat způsoby, jak ořechy miminku podávat tak, aby jejich konzumace byla naprosto bezpečná. Jednou z fantastických cest je kešu máslo!

Ořechová másla je dobré zavádět v té nejčistší bio kvalitě, aby spolu s potenciálním alergenem nepřijímalo miminko ještě další přídatné látky typu rafinovaného cukru, regulátorů a éček, které by zde vůbec neměly být. Vytvořila jsem domácí kešu máslo, které je nejen bezpečné na konzumaci a není v něm žádné aditivum, ale fantasticky lahodně chutná, čímž se z něj zároveň stává geniální dochucovadlo kaší a smoothies pro vaše miminko.

Okolo 8. měsíce je ideální doba na zavádění ořechů do stravy miminka. Můžete začít tím, že napoprvé dáte miminku pouze 1/4 čajové lžičky do pusinky a počkáte, jestli se dostaví do 2 h až 3 dnů nežádoucí reakce. Pokud ne, můžete čtvrtý den podat znovu stejné množství. Pokud se reakce opět nedostaví, vaše miminko alergen ořechů přijalo a můžete kešu máslo začít přidávat do jídel.

RECEPT

Vhodné od 8 m+

 

Ingredience

1 šálek kešu ořechů

1 šálek kokosového oleje

malé množství vody

Postup

Kešu ořechy opláchněte pod teplou tekoucí vodou, přesuňte do mixéru a začněte mixovat. V případě, že by byla hmota příliš hustá, přidejte malé množství vody a pokračujte v mixování. Mixujte až do chvíle, než se vám z ořechů začne tvořit pastovitá hmota jako na obrázku.

Nyní začněte postupně přidávat kokosový olej a stále mixujte.

Konečná textura kešu másla by měla být velmi tekutá, klidně se může stát, že se kokosový olej bude držet na povrchu skleničky, to vůbec nevadí, stačí vždy před použitím zamíchat. Tato textura bude chuťově velmi jemná a příjemně sladká, aniž by zde bylo zrnko přidaného cukru.

Tip

Používejte kešu máslo jako ingredienci do smoothies, kaší nebo jogurtu.