Vývar z kostí

Domácí vývar z kostí je bohatý na živiny, a navíc velmi levný. Historicky společnost kladla důraz na využívání celého zvířete. Bohužel tento zvyk v současné době již není tak populární, přestože poskytuje tělu nejdokonalejší přísun živin – o mnoho větší než klasický vývar.

Na rozdíl od klasického vývaru se vývar z kostí vaří poměrně dlouho. Důvodem je, že v čase klasického vývaru (45 min. – 4 h) se z kostí nestihnou vyloučit tak silné živiny a minerály, zatímco pomalým vařením vývaru získáte neuvěřitelně zdravou tekutinu. Je to úžasná věc pro miminka a malé děti, ale stejně zdravá je pro těhotné a kojící ženy, nebo maminky v šestinedělí.

ČÍM VÝVAR Z KOSTÍ PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK?

Bohatý na minerály – především vápník, hořčík a fosfor

Tyto minerály jsou nezbytné, aby vaše dítě budovalo silné a zdravé kosti. Vývar je také skvělým zdrojem vápníku.

Velmi bohatý na želatinu a kolagen

Želatina je ve vztahu k malým dětem nejvíce známá v podobě gumových medvídků, které však z důvodu cukru a umělého potravinářského barviva bohužel nepředstavují nejlepší volbu. Když je však želatina získána z vysoce kvalitních zdrojů, nabízí miminku naopak mnoho zdravotních výhod. Krom toho je to jedna z nejdůležitějších živin pro formování kostí a kloubů.

Obrovský zdroj bílkovin

Bílkoviny v kostním vývaru splňují mnoho dalších zásadních funkcí, jako je posilování imunitního systému, zlepšení trávení, podpora spánku a je to velmi silný antioxidant.

RECEPT

Vhodné od 8 m+

2 dětské porce a 2 dospělé porce

Doba přípravy: 4 až 5 hodin

Ingredience

2,5 kg kostí ze zvířat s volným výběhem, pasoucích se trávou

60 ml jablečného octa

2 mrkve (očištěné, pokrájené na větší kusy)

1 stonek řapíkatého celeru

1 petržel (očištěná, pokrájená na větší kusy)

1 cibule (oloupaná, překrojená napůl)

2 až 3 lžičky mořské soli

5 až 10 kuliček pepře 

5 až 10 kuliček nového koření

Volitelně: jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte ve vývaru rádi

Postup

  1. Do pomalého hrnce nebo do velkého hrnce vložte kosti, přidejte ocet a studenou vodu tak, aby všechny kosti byly ponořené. Nechte 10 až 20 minut odpočinout (odpočinutí není nezbytný krok, ale ocet takto pomůže extrahovat minerály z kostí).

  2. Připravte si zeleninu a přidejte ji spolu s libovolným kořením nebo bylinkami, které máte rádi, ke kostem. Doplňte vodu tak, aby vše bylo ponořené, a přiveďte k varu. Pak ztlumte plamen, přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte pomalu probublávat. V průběhu vaření přidávejte vodu podle potřeby.

  3. Po ukončení vaření sejměte z plotny a vývar sceďte přes sítko do druhé nádoby tak, aby vám zůstala pouze tekutina. Vývar vydrží v lednici až 7 dní. Můžete si ho ovšem také zamrazit do formiček na led, a poslouží vám tak jako zdravá alternativa bujonu.

Jak vývar používat v pokrmech pro miminko?

Používejte vývar jako základ všech jídel, které miminku uvaříte, a to už od prvních začátků přechodu od mateřského mléka k jídlu. Nejmenším miminkům můžete již od 6m dát vývar z lahve, klidně každý den, nebo místo použití vody v přípravě zeleninového pyré, polévek, omáček apod.

Tip

Dejte si každé ráno teplý šálek vývaru pro tu nejlepší péči o váš organismus, energii a pohodu. Zeleninu z vývaru využijte do přípravy pyré, zeleninových polévek nebo jiných vašich oblíbených jídel, maso z vývaru můžete rozmixovat s kokosovým mlékem z plechovky na jemné pyré pro miminko.