Avokádo se sardinkami

Obecně se ryby mohou zařadit do jídelníčku okolo 8.–9. měsíce, ale vyrobit pyré z ryby, které by zároveň chutnalo lahodně a miminko jej neodmítlo, je poměrně náročné, ryby mají specifickou chuť a chutnají lépe jako celé jídlo. Na druhou stranu je velmi důležité rybu jakožto alergen zavést již v začátcích weaningu a nečekat až na dobu okolo jednoho roku či déle.

Abyste organismus vašeho miminka naučili na chuť ryby, můžete připravit toto lahodné pyré ze sardinek a avokáda. Nemějte strach z malých kostiček, které jsou v sardinkách, protože sardinky jsou předem uvařené v horké vodě, než jdou do konzervy, takže vidlička nebo mixér kostičky velmi snadno rozmělní. Výhodou je, že pokud už je vaše miminko zvyklé na pevné jídlo, můžete pyré ze sardinek poprvé představit už v 6 měsících. Zaveďte ho a počkejte 3 dny. Jestli se nedostaví žádná citlivá reakce, například pupínky nebo průjem, můžete jej zařadit na pravidelný jídelníček a dávat jedenkrát týdně.

ČÍM RYBA PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK

Rybí olej, který je obsažen v rybách, by mělo vaše miminko konzumovat alespoň jednou týdně. Ryba je velmi bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které pomáhají budovat mozek miminka, a navíc je plná vápníku, který je velmi potřebný pro zdravou stavbu kostí a kloubů.

RECEPT

Vhodné od 8 m+

3 dětské porce

Doba přípravy: 5 minut

Ingredience

1 konzerva sardinek (v olivovém oleji nebo vlastní šťávě)

1 zralé avokádo • 1 malý stroužek česneku (oloupaného, pokrájeného)

1/4 citronu (vymačkaného)

Postup

  1. Sardinky i se šťávou vložte do nádoby pro mixování.

  2. Přidejte avokádo, česnek a rozmixujte.

  3. Podle chuti dochuťte citronovou šťávou.


Tip

Při výběru sardinek se vyhněte těm, co jsou v různých omáčkách, např. tomatových apod. Tyto nálevy jsou obvykle dost slané. Také byste měli vynechat sardinky ve slunečnicovém oleji. Zvolte spíše sardinky ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji.