Pyré z avokáda a banánu

Avokádo je surovina, kterou velmi ráda doporučuji rodičům jako úplně první potravinu na startu přechodu od mateřského mléka k jídlu, protože je velmi lehce stravitelné, což je velmi zásadní pro bříško, jehož trávicí trakt, svaly, střeva a žaludek se teprve začínají budovat a přizpůsobovat novému procesu v těle, trávení.

Když dítě začíná přecházet na pevné látky, je dobré začít skromnými dávkami jídla, protože mateřské mléko nebo lahev jsou stále prioritou. Já doporučuji začít jedním jídlem denně, nejlépe dopolední svačinkou, protože organismus má pak celý den na to, přizpůsobit se potravině, a nezatíží trávení v noci, kdy je metabolismus pomalejší.

Aby bylo první setkání s jídlem vzrušujícím zážitkem a motivací těšit se na další, zkuste kombinaci banánu a avokáda.

ČÍM AVOKÁDO PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK?

Avokádo se v současnosti řadí mezi superpotraviny, to znamená mezi jedny z nejzdravějších surovin pro lidský organismus. Spolu s ghí, kokosovým olejem nebo olivovým olejem je klasifikováno jako zdravý tuk, a to znamená několik obrovských benefitů pro tělo miminka, jako je především předcházení zácpě. Bylo napříč několika studiemi prokázáno, že pravidelnou konzumací avokáda jsou děti zdravější.

RECEPT

Doba přípravy: 3 minuty

Ingredience

1/2 menšího zralého banánu

1/2 menšího zralého avokáda

Postup:

Rozmačkejte banán a avokádo na pyré a podávejte.

 

RADA JAK UDĚLAT PRVNÍ KRMENÍ ZÁBAVNÉ

Začátek weaningu je velmi zásadní moment, kdy si rodiče sami určí, zda budou chtít miminko učit metodou baby led weaningu neboli krmení vedeného dítětem, nebo se rozhodnou pro krmení pyré na lžičku.

V případě, že zůstanete u pyré na lžičku, vždy doporučuji i u této metody vytvářet zábavnou hru a okamžik, který bude pro dítě po všech stránkách vzrušující.

TIP NA SERVÍROVÁNÍ

Jelikož se obecně s pevnými látkami začíná až poté, co miminko vykazuje známky připravenosti, mezi které patří především to, že samo sedí, posaďte jej do jídelní židličky, připevněte podtácek a klidně rovnou na něj (aby set na nádobí neodváděl zbytečně pozornost jinam, případně neletěl na koberec) kápněte polévkovou lžíci avokádovo-banánového pyré. Dejte dítěti do ruky dětskou (nejlépe silikonovou) lžíci a nechte jej, ať objevuje hmotu, kterou jste před něj dala na tác, povídejte mu nadšeně o tom, že je to jídlo, papání, ham ham, mňam mňam, chcete-li, a nechte jej aby lžičkou, ale klidně taky prsty, rukou zkoumal pyré po všech jeho stránkách. Pokud bude v jídle babrat prstíky, rozmazávat pyré po podložce nebo po své puse, to vše je součástí hry a je to v pořádku. Mezitím naprosto nenásilně chytněte jeho ručičku, ve které drží lžičku, naberte kousíček pyré a veďte jej směrem do pusy. Pamatujte, že na začátku je hlavním cílem vzbudit motivaci chtít jídlo objevovat, ne množství, které sní. Na každé lžičce záleží a naopak metodou „ještě jednu lžičku“ nebo „hele tam letí letadlo“ nebo „celou tuto porci musíš sníst, jinak nebudeš najezený“, to vše může v miminku vzbudit nežádoucí nechuť k jídlu později.