Kokosová limonáda

Může se to zdát zřejmé, ale stojí za to připomenout, že voda je jednou z nejdůležitějších živin, kterou lidský organismus potřebuje. Vyživuje každou buňku v našem těle a bez ní nemůžeme přežít.

Ačkoliv je zcela jasné, že se všichni snažíme inspirovat naše děti od nejmenšího věku, aby pily hodně tekutin, nezřídka se stane, že některé děti zkrátka nejsou ten typ, co pije sám od sebe, a rodiče si pak často lámou hlavu nad tím, jak do nich vpravit více vody.

JAK HYDRATOVAT DÍTĚ, KTERÉ ODMÍTÁ VYPÍT DOSTATEČNÉ MNOŽSTVÍ TEKUTIN?

Především nenahrazujte vodu kupovanými džusy, přestože je to jediný nápoj, který vaše dítě akceptuje, protože stále existují zdravější lahodné alternativy. Nápoje z regálů supermarketů jsou obvykle prezentovány jako zdravý a přirozený zdroj vitamínů, ale mají mnoho škodlivých účinků na kojence a děti, jako je riziko obezity, vzniky zubních kazů a podvýživy, a to hlavně proto, že ačkoliv mohou být zdrojem vitamínu C, jsou na druhé straně plné sacharidů a cukrů, které zvyšují inzulín v krvi. Nehledě na to, že pasterizací se z džusů zničí veškerá vláknina. Minimálně v prvním roce života se doporučuje kupované ovocné džusy a šťávy malým dětem vůbec nedávat.

Pro děti, které odmítají vypít během dne větší množství tekutin, doporučuji pití kokosové vody.

ČÍM KOKOSOVÁ VODA PEČUJE O ZDRAVÍ MIMINEK?

Kokosová voda obsahuje elektrolyty, které pomáhají hydratovat organismus, zjednodušeně řečeno, stačí jí vypít méně, protože elektrolyty se postarají o několikrát vyšší hydrataci než obyčejná voda.

Do kvalitní kokosové vody nejsou přidávány žádné cukry ani sladidla a to je velmi velký přínos, protože skrze populární „džusíkový pitný režim“ je obecně do dětí denně vpraveno obrovské množství cukru.

Když přijde řeč na kokos, mnoho maminek se obává, že může u miminek vyvolat alergickou reakci na ořechy, ale za poslední roky již kokos není technicky klasifikován jako ořech, ale jako ovoce. V případě, že vaše miminko odmítá pít čaje nebo čistou vodu, je kokosová voda geniální alternativou. Je nasládlá po kokosu a pravděpodobně bude pro dítě vhodná také tím, že oproti vodě jí stačí menší množství. Také můžete připravit limonádu z limetky a kokosové vody, která je výborná například v horkých letních dnech.

RECEPT

Vhodné od 8 m+

3 až 4 dětské porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience

  1. 1 dcl kokosové vody

  2. 3 dcl čisté vody

  3. 1/2 ČL limetkové šťávy

Postup

Smíchejte všechny ingredience a podávejte v láhvi nebo hrníčku.