Krémová rýžová kaše s chia jahodovou polevou

Rýžové kaše jsou obecně velmi oblíbenou snídaní pro děti. Bohužel, mnoho rodičů v dnešní době sáhne po instantní rýžové verzi.

Rýžové procesované obiloviny nejsou správnou volbou ani pro dospělého člověka, natož jako první jídlo pro miminko, pokud chceme jeho správný rozvoj a fyzickou pohodu. Tyto kaše jsou vlivem těžkého technologického zpracování zbaveny vlákniny a živin a jsou vysoce glykemické, to znamená že způsobují obrovské skoky krevního cukru v těle miminka.

V tomto receptu jsem si připravila zdravou rýžovou kaši, která je hotová za chvilku a bude skvělou alternativou za tu instantní. Oproti procesovaným kaším vaše miminko potěší především její lahodná chuť, což je další významný rozdíl mezi domácí a instantní verzí, která je chuťově mdlá, což pro miminko není ideální, pokud v něm chceme probudit zvídavého jedlíka. V domácí rýžové kaši je mnoho důležitých živin, které vašemu miminku perfektně nastartují den a srovnají krevní cukr, hladinu energie a pocit sytosti, jako je zdravý tuk, vápník, vitamín D, cholin a přirozeně se vyskytující železo. V cereální kaši jsou všechny tyto vitamíny doplňovány synteticky, což je nesrovnatelný rozdíl.

Obecně doporučuji rodičům zařazování rýžových kaší na jídelníček dětí nejdříve od jednoho roku, protože rýže patří na seznam tzv. BRAT food, to jsou potraviny které mají tendence způsobovat zácpu a dětský trávicí systém je minimálně do jednoho roku velmi citlivý a neustále v procesu dozrávání. Pokud aktuálně vaše miminko zácpou trpí, tak bude určitě dobré rýži na nějakou dobu úplně vyřadit. Druhou nevýhodou rýže je obsah arsenu, který se liší podle země původu z níž byla rýže dovezena. Jinými slovy, v některé rýži může být arsen zastoupen ve větší míře a z hlediska dlouhodobé pravidelné konzumace by mohl v těle působit zánětlivě. Nechci ale rýži démonizovat, protože v mnoha kulturách patří na seznam zdravého jídelníčku, proto jsem mezi své recepty tuto lahodnou rýžovou kaši zařadila.

V receptu je jednou z ingrediencí kravské mléko. Pokud jej vaše děti netolerují, můžete ho zaměnit za oříškové mléko a chuť bude taky velmi lahodná.

Lahodnou rýžovou kaši stačí dát dětem na jídelníček zhruba jednou týdně.

Vhodné od: Technicky od 12m+ , ideálně 18m+

INGREDIENCE

  • 75g rýže (důkladně opláchnuté pod teplou tekoucí vodou)
  • 200ml mléka nejvyšší kvality, z volného chovu
  • špetka soli 1 žloutek šťáva ze čtvrtky citronu
  • 1 proužek másla (nebo lžíce ghí)
  • 2 čl kokosového oleje (v tekutém stavu)
  • 1 Pl medu (12m+)

Na chia jahodovou polevu:

  • 5 ks jahod (oloupaných, umytých, nakrájených na půlky)
  • 0,5 dcl vody
  • 2 čl medu (12m+)
  • 2 PL chia semínek (odmočených na gel)
  • 75ml kokosového mléka z plechovky

1. Do rendlíku vložím rýži a zaleju mlékem. Přisypu špetku soli, zamíchám a nechám přivést k mírnému varu. Po celou dobu semtam míchám, aby se mi rýže nepřipalovala ke dnu rendlíku. Pak přiklopím, stáhnu plamen a pod pokličkou nechám klokotat zhruba 15-20minut, dokud nebude rýže uvařená doměkka.

2. Mezitím co se vaří rýže, připravím si jahodovou polevu. Začnu tím, že si dám odmočit chia semínka. To můžete udělat klidně jako úplně první krok na začátku vaření. Zalejte je v poměru 1:9 studenou vodou, zamíchejte a nechejte stát, aby semínka nasákla vodou. Mezitím semtam promíchejte, aby byly nasáklé rovnoměrně. Pak se vracím k jahodám, které vložím do malého rendlíku, zaleju vodou, medem, a přivedu k varu. Na bodu varu je pak nechávám dusit a zároveň mačkám, aby se rozložily do kašovité textury. Můžete samozřejmě i rozmixovat. Na konci vaření do jahod přimíchám připravený chia gel, znovu důkladně promíchám a odstavím z plotny. Nechám odpočinout mezitím co jdu dokončovat kaši.

3. Pár minut před koncem vaření rýže, do ní přimíchám žloutek a ještě chvilku povařím. Pak odstavím z plotny a přidám všechny zbylé ingredience, to je šťávu z citronu, máslo (nebo ghí), kokosový olej a med. Zamíchám a ještě na chvíli přikryju pokličkou aby se všechny ingredience propojily.

4. Těsně před servírováním kaše, jakmile si trochu odpočine, do ní přimíchám krémové kokosové mléko z plechovky. Množství je libovolné, podle chuti vašeho miminka nebo vás. Zde se množství a libosti meze nekladou :) 5. Servírujte polité chia jahodovou polevou.

Tip: Pokud byste si chtěli zjednodušit proces míchání, můžete rýži vařit na nepřilnavé pánvi, na které není míchání tak nutné.