Labneh – lacto-fermentovaný sýr

Osobně fermentovaná jídla vnímám jako velmi nutriční. Jsou to jídla vyráběná podle tradičních metod našich prarodičů a snad každá kultura je využívá ve svých kuchyních. Pokud jste si mysleli, že fermentovaná jídla nejsou vhodná pro miminko, opak je pravdou. Obsahují miliony prospěšných bakterií, které budou pomáhat posilovat střevní stěnu vašeho miminka a tím sílit jeho celkovou imunitu a obranyschopnost.

RECEPT

Vhodné od 10 m+

Doba přípravy: přes noc

Ingredience

500g bílého jogurtu nejvyšší kvality, nejlépe z farmářského volného chovu, případně můžete zvolit vysokotučný řecký jogurt

Postup

  1. Připravte si plátýnko nebo látkovou utěrku a vystlete s ní sítko. To pak položte na skleněnou nebo keramickou mísu.

  2. Vložte do sítka vystlaného látkou jogurt a přiklopte.

3. Nechejte na lince přes noc nebo 24 hodin.

  1. Nadruhý den odklopte. Toto je první lučina vašeho miminka! 

  2. Uvnitř v míse zůstane syrovátka, kterou přelejte do sklenice, zavřete a uložte do lednice. Můžete ji používat pro výrobu lacto-fermentovaného ovoce.

Tip

Jakmile máte fermentovaný sýr hotový, můžete s ním tvořit vynikající dobroty pro vaše batole. My ho doma milujeme na toustovém sourdough chlebu navrch potřený jahodovou chia marmeládou, ale můžete ho také smíchat s kůrou z citrónu a bylinkami, a vznikne skvělá pomazánka.

Syrovátka vydrží v lednici až 6 měsíců.

Lučina fermentovaný sýr vydrží v lednici 3-5 dní.