Rajčatové pomodoro

Pyré pomodoro byl můj první recept, který jsem vymyslela pro svého syna a jeho chuť, a úspěch byl tak velký, že to byl vlastně on, kdo probudil mou vášeň pro vaření dětských jídel. Vzpomínám si, že jsem vycházela ze základního faktu a to, že rajčata jsou pro tělo obrovský antioxidant, a chtěla jsem, aby i můj syn tuto super potravinu dostával a byl zdravý. Tak jsem vytvořila svěží lahodný recept z kombinace rajčat, batáty a špetky bylinek.

 

ČÍM RAJČE PEČUJE O BŘÍŠKA MIMINEK?

Když přijde řeč na rajče, vyvolává to mnoho otázek. Mohu dát rajče tak malému miminku? Nebude mu vadit ta slupka? Stejně jako u mnoha dalších potravin, i zde platí, že je zásadní, jak rajče před vařením zpracujete. Můžete postupovat dvěma způsoby, buď ho spařit v horké vodě a oloupat, nebo můžete použít kvalitní konzervovaná sekaná rajčata. Zde se vyhněte jakýmkoliv ochuceným nálevům a kupujte pouze rajčata ve vlastní šťávě. Takto zpracované rajče můžete miminku dát, v případě že už je zvyklé na pyré ze zeleniny a ovoce, od 6 měsíců. Pokud začínáte s weaningem okolo 6. měsíce, nabídněte tento pokrm v 7. měsíci.

RECEPT

Vhodné od 8 m+

3 až 4 dětské porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience

2 lžíce olivového oleje

1 malá větvička čerstvého rozmarýnu (nebo dvě špetky sušeného)

200 g batátů (oloupaných a nakrájených na menší kostičky)

200 g drcených rajčat

60 g rýže

200 ml vývaru z kostí

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte rozmarýn. Pozvolna opékejte asi 1 minutu.
  2. Jakmile se rozmarýn rozvoní, přidejte batáty a 5 minut restujte. Pak přidejte rajčata, promíchejte a dalších 10 minut na středním plameni duste pod pokličkou. Nakonec vmíchejte rýži a vše zalijte vývarem z kostí. Přiklopte opět pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba 10 minut.
  3. Jakmile jsou batáty měkké a dají se snadno rozmáčknout vidličkou, nechte je vařit odkryté, dokud se vývar nevstřebá a rýže neuvaří doměkka.
  4. Na konci vaření vyndejte větvičku rozmarýnu a rozmixujte na hladké pyré.

Tip

Olivový olej zahřívejte maximálně na střední teplotu, protože při vysokém rozpálení ztrácí zdravé benefity.